najlepiej bez tluszczu. Wsypujesz sol na patelnie i czekasz az sie zagrzeje wtedy wyrzucasz sol i wkladasz co tam masz do smazenia. Nic nie przywiera oliwa z oliwek do smazenia wcale dobra nie jest. lepiej ja lykac sama do slatek np. ale nie do smazenia
No i znowu sie pogubiłam: Oliwa z oliwek wśród tłuszczów płynnych najbardziej nadaje się do smażenia ze względu na wyjątkowo wysoką (do 75%) zawartość jednonienasyconego kwasu oleinowego (omega-9), który jest odporny na krótkie smażenie w niewysokich (150-180oC) temperaturach. [...]
dzięki :) na razie tuńczyk na jutro do pracy już gotowy, będę modyfikować wkrótce. A co do smażenia, to wiem, że mam go unikać jak ognia, ale jak już chcę coś usmażyć to na oliwie czy oleju? Bo coś mi sie kołacze po głowie, że oliwy z pierwszego tłoczenia się nie powinno używać do smażenia...
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
zatem tak. do smażenia się nie nadaje. DO smażenia tylko oleje, które mają 60g+ jednonienasyconych. Jeżeli to jest rafinowany to stosunek o3:06 prawdopodobnie jest bardzo niekorzystny i wynosi bodajże około 1:20 kiedyś i ja się na to nadziałem, a jak wysłałem maila do producenta o proporcje o3:06 to odpowiedź nie była dobra dla mnie Zmieniony [...]
[...] współczynniki korelacji bardzo małe, etc. etc. W tematach poświęconym low-carb, czyli diecie niskowęglowodanowej jest sporo na ten temat. A wracając do tematu to do smażenia najlepsze są te tłuszcze, które są najmniej reaktywne, czyli smalec, słonina, łój, olej kokosowy, etc. Wiecie, że w oleju kokosowym jest 90% tłuszczy nasyconych? [...]
24.10.2012 Dieta 1) jaja/pieczarki/pomidory/smalec do smażenia 2) indyk pierś/rzodkiewki 3) indyk pierś/ryż niestety biały - jestem na szkoleniu a alternatywą były frytki/bakłażan/por 4) serca z kurczaka/zupa dyniowa na rosole z serduszek+ser kozi i pietruszka do smaku 5) w ciągu dnia wpadły też: trzy słodkie jabłkakosztele z jabłonki gdzieś [...]
07.12.2012 Dieta: 1) koktajl - mleko koko/jajo/banan/maliny/siemię lniane mielone 2) naleśniki (jaja, mąka ryżowa, trochę kefiru domowego,smalec do smażenia) ze szpinakiem, mięsem z udźca indyka, sosem pomidorowym z cebulą i czosnkiem:-PP 3) ryż brązowy/pieczona ćwiartka z kurczaka 4) barszcz ukraiński z fasolą, domowym boczkiem i domową kiełbasą [...]
Ma to związek z punktem dymienia , popuri w skrócie Ci wytłumaczył jedynie jak chcesz możesz doczytać tutaj : http://potreningu.pl/articles/2146/ranking-najlepszych-tluszczow-do-smazenia http://potreningu.pl/articles/2134/--tych-tluszczow-nigdy-nie-uzywaj-do-smazenia http://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia Pozdrawiam
Syrenka - wpisywanie w dziennik na SFD u mnie tez kuleje, wygodniej mi wprowadzac w "pewna aplikacje" a przepisywanie wydaje mi sie byc troche strata czasu. jednak postanowilam, ze od dzis bede miske systematycznie wpisywac tu. Eveline - dzieki za komentarz, 120g bialka dla jednych duzo, dla innych malo :) ja akurat jestem i od zawsze bylam [...]
[...] i czy w ogóle jest to dobry pomysł? 2. Drugie pytanie dotyczy smalcu, mam dostęp do tego produktu prosto od rzeźnika, czytałem ,że jest to jeden z najlepszych tłuszczy do smażenia. Jezeli dodam 20g do smażenia kury jaką ilość wliczyć do bilansu kalorycznego? 3. Kończę trening o godzinie 14 zanim dojadę do domu i odgrzeję następny posiłek [...]
[...] propozycje, na pozbycie się zaparć: olej parafinowy – silnie przeczyszcza- jest w wielu przepisach diety białkowej . Jest niedobry w smaku i nienadający się do smażenia, czy sałatek. Większość pań rezygnuje z niego, zapominając że witaminy A, D, E i K są rozpuszczalne w tłuszczach. Pozwolenie na picie coli light – nadmiar [...]
W Biedronce jest teraz oferta azjatycka, w której pojawił się olej kokosowy. Chciałam się zaopatrzyć w takowy do smażenia omletów i zastanawiam się: http://www.biedronka.pl/pl/product,id,16310,name,olej-kokosowy-500-ml Czy lepiej zainwestować w jakiś lepszy? Najprawdopodobniej jest on rafinowany, ale nie jestem pewna. jak do smażenia to polecam [...]
Spokojnie możesz go zużyć do smażenia, a jak nie ma zapachu to tym bardziej możesz zużyć go do smażenia rzeczy w których zapach kokosowy niekoniecznie się sprawdza ;-)
[...] Który jest lepszy? A może macie coś innego sprawdzonego? Tak w ogóle smażąc na nim nie zostaje posmak kokosu? }:-( I czy nadaje się do smażenia wszystkiego? Ja spotkałam się z tym drugim, ale nie do smażenia tylko się nim smarowałam %-) Znalazłam niedawno w Makro coś takiego [...]
a właśnie, zaopatrze się w takim razie w inny tłuszcz do smazenia:) Dziekuje:);) PS. Mam w domu taki olej, nadaje się do smażenia?? Zmieniony przez - _puch_ w dniu 2011-08-20 21:44:41
Skąd pomysł, ze mięso nie wchłonie tluszczu użytego do smażenia? Chude na pewno wchłonie, więc liczyc trzeba. Inaczej gdy smażysz np karkówkę, z niej się co nieco wytopi i w sumie do smazenia nie trzeba dodawac tłuszczu. Z tym jest roznie. Faktycznie kura lub indyk zlizuja wiecej tluszczu uzytego do smazenia, natomiast po leptowinie czy podrobach [...]